donderdag, 7. januari 2016 - 15:50 Update: 07-01-2016 16:12

Jan Bos gaat voor wereldrecordpoging ‘hightech’ ligfiets VeloX

Amsterdam/Delft

Oud schaatser Jan Bos is donderdag officieel geselecteerd door het Human Power Team Delft & Amsterdam, een studentenproject met een aerodynamische ligfiets van de TU Delft en VU Amsterdam. Dit meldt de TU Delft donderdag.

Jaarlijks bouwen de studenten gezamenlijk een aerodynamische ligfiets (VeloX) en gaan hiermee in september in Amerika de strijd aan in een race tegen andere teams om ’s werelds snelste fiets te bouwen. 

Om een nieuw wereldrecord neer te zetten is een zeer krachtige fietser nodig: hiervoor heeft het team Jan Bos gerekruteerd. In 2012 heeft Bos ook meegedaan met het project, tevergeefs zonder record. Dit jaar hoopt hij wel met een tevreden gevoel naar huis te komen.

Wedstrijdrecords

Het team doet jaarlijks in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten, zo ook komende september 2016. 'In Nevada is een lange kaarsrechte weg. De coureur moet acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een ‘trajectcontrole’ van 200 meter in', zegt Hugo Lambriex, Team Manager. 

Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten. In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Dit jaar de uitdaging voor de studenten om het nieuwe record wederom te verbreken.

Ervaring Bos

In 2012 was oud-schaatser Jan Bos ook voor het project geselecteerd. Ondanks een verbeterd ontwerp ten opzichte van het vorig jaar zat een record er toen in. Een jaar later was Bos zelf ook op het wedstrijdterrein te vinden, ditmaal onder zijn eigen naam. 

Na twee jaar achter de rug heeft Bos niet het idee het optimale eruit gehaald te kunnen hebben. Bos is na zijn topsport carrière op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil daarom gedurende het komende jaar zich volledig op het fiets project focussen. 

'Ik heb dit jaar het volste vertrouwen in de fiets, het team en in mezelf. Driemaal is scheepsrecht', aldus Jan Bos, fietser voor het Human Power Team Delft & Amsterdam.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):