dinsdag, 23. februari 2016 - 13:01 Update: 24-02-2016 12:44

'Opname ruimtevlucht Apollo 10 bevat onverklaarbare kosmische 'muziek

'Astronauten Apollo 10 hoorden overklaarbare muziek in de ruimte'
Foto: Frank van den Berg
Houston

Nu, bijna 40 jaar na de missie van Apollo 10 naar de maan, is er een opname opgedoken, waarop 'ruimtemuziek' te horen zou zijn.

Toen de driekoppige bemanning in 1969 het geluid waarnam, bevonden zij zich aan de achterkant van de natuurlijke satelliet. De ruimtevaarders konden het geluid niet plaatsen. Zelf  noemde ze het 'kosmische ruimtemuziek' en ze twijfelden eraan of ze hun ervaring met de ruimteorganisatie NASA zouden delen. Dit blijkt uit een opname die te horen is in de documentairereeks ' NASA Unexplained Files' en waarover de nieuwssite Huffington Post bericht.

In 1969 werd de ruimtereis van Apollo 10 gezien als ' een proefritje' voor de eerste maanlanding, die later dat jaar zou worden uitgevoerd door de bemanning van Apollo 11. De ruimtereis van de Apollo 10 hield onder andere een vlucht in aan de achterkant van de maan, het halfrond dat nooit te zien is vanaf de aarde. De tocht aan de achterkant van de maan duurt ongeveer een uur en tijdens die tocht is er geen contact met de aarde mogelijk en niemand op aarde kan hen zien of horen. Na de vlucht werd aan het publiek meegedeeld dat de missie vlekkeloos was verlopen, maar in 2008 zijn er opnames opgedoken, waaruit blijkt dat de astronauten wel een bijzondere ervaring hadden. toen ze aan de achterkant van de maan vlogen. De opnames bevatten een geluid dat de astronauten niet konden plaatsen.

In de documentairereeks ' NASA Unexpected Files'  zijn de gesprekken te horen, die de drie bemanningsleden toen voerden. Daaruit valt op te maken dat de geluiden die de ruimtevaarders opvingen voor hen volledig onbekend waren en ze zich afvroegen of ze deze ervaring met NASA zouden moeten delen. De opnames van de gesprekken werden vervolgens door NASA getranscribeerd en kwamen onaangeraakt terecht in de archieven van NASA en bleven daar tot de ontdekking in 2008.

Een van de astronauten, Al Worden, zegt tegen de Huffington Post: ' Als je achter de maan vliegt en je hoort een vreemd geluid op je radio (koptelefoon) en je weet dat je volledig bent afgesloten van de aarde, wat moet je dan denken? '

Categorie: