woensdag, 12. oktober 2016 - 21:30 Update: 12-10-2016 22:12

Wetenschappers vrezen begin mini-ijstijd in 2019

Wetenschappers vrezen begin mini-ijstijd in 2019
Foto: Archief FBF.nl
Londen

Beelden van NASA onthullen dat er in de afgelopen week geen donkere vlekken op de zon te zien waren.

De oppervlakte van de ster heeft normaal gesproken heel veel zonnevlekken. Maar nu voor de vierde  keer dit jaar bleef de oppervlakte effen 'vlekkenloos', wat kan betekenen dat er een lange periode van kou aan komt. Dit schrijft de Britse Daily Star op basis van berichtgeving van SpaceWeather. Zonneactiviteit is als een pendel, die in een periode van 11, 12 jaar heen en weer beweegt. Maar volgens experts neemt de zonneactiviteit sneller af dan ooit.

De laatste keer dat de zonnevlekken zo snel afnamen was gedurende de lange ijstijd die in de 15e eeuw begon  In deze periode bevroor zelfs de de Theems in Londen en was er door de kou werrldwijd voedselgebrek door dat de oogsten  mislukten.

Zonnevlekcyclus bereikt laagste punt in 2019

De zonnevlekcyclus zal zijn laagste punt bereiken in 2019. Onderzoekers verwachten daarom dat er een nieuwe ijstijd aan gaat komen. Nu zijn het nog dagen waarop er geen zonnevlekken te zien zijn, maar dat zullen straks weken worden en dan uiteindelijk maanden, aldus een woordvoerder van SpaceWeather.

Ook meteoroloog paul Dorian ziet in de geschiedenis argumenten om te beweren dat een zwakke zonneactiviteit gedurende een langere periode de temperatuur doet dalen in de troposfeer. Zijn bevindingen sluiten aan op de resultaten van het onderzoek van professor Valentina Zharkova van de Universiteit van Northumbria. Haar studie waarschuwde in 2012 dat de voorspelde afname van de zonneactiviteit tussen 2020 en 2050 een teken was voor een nieuwe ijstijd.