vrijdag, 21. oktober 2016 - 20:19 Update: 22-10-2016 14:52

Marslander Schiaparelli gecrasht op rode planeet

Marslander in duizenden stukken uiteen gespat
Foto: NASA
Darmstad

Van de Marslander Schiaparelli is vermoedelijk niks meer over. Volgens een briefing van De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is op te maken dat de Marslander vermoedelijk op 2 tot 4 kilometer hoogte op de rode planeet is neergestort en vervolgens is geëxplodeerd.

Een Amerikaanse Marssatelliet heeft beelden van de plek van de inslag gemaakt. Woensdag om 16.42 uur Nederlandse tijd ging de Marslander door de dampkring waarna aarde het contact verloor.

Onbekend is wat er precies is fout gegaan. Volgens een eerste analyse zouden de remmotor te vroeg zijn gestopt waardoor er een veel te hoge landingssnelheid was van 300 kilometer per uur.

Op de beelden van NASA is een remparachut te zien en een kilometer verder een zwarte vlek van 40 meter lang en 15 meter breed. Dat is vermoedelijk de inslagkrater van de Marslander Schiaparelli.

Het was de tweede Europese Marslanding die is mislukt. Bij eerdere poging in 2003 gingen de zonnepanelen niet open waardoor er geen contact met aarde kon worden gelegd. 

Categorie:
Provincie: