vrijdag, 9. december 2016 - 22:09 Update: 10-12-2016 9:28

'Apen zijn fysiek in staat om te praten zoals mensen'

'Apen zijn fysiek in staat om te praten zoals mensen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

Apen blijken fysiek in staat om menselijke spraak te kunnen produceren.

Dat blijkt uit onderzoek naar de anatomie van hun spraakkanaal waaraan wetenschappers van de Vrije Universiteit België (VUB) meewerkten. Dat apen toch niet praten komt volgens de wetenschappers omdat hun hersenen daarvoor waarschijnlijk niet geschikt zijn. Dit schrijft onder meer de Belgische krant De Morgen vrijdag.

Tientallen jaren dacht men dat apen niet konden praten door beperkingen van het strottenhoofd, de tong en de lippen. Maar een internationaal team van wetenschappers dat met röntgenstraling de spraakorganen van apen heeft onderzocht, ontdekte dat deze organen flexibeler zijn dan werd aangenomen.De onderzoekers maakten opnamen van de organen terwijl de apen geluiden maakten en ontwierpen een computermodel van het stembereik. Dat toonde volgens VUB-professor Bart De Boer aan dat apen makkelijk  duizenden verschillende woorden voort zouden kunnen brengen. Alleen zijn hun hersenen niet in staat om de juiste signalen te geven aan hun spraakorganen. De bevindingen van het onderzoek verschijnen vrijdag in het onlinetijdschrift Science Advances.

Het is wetenschappers wel gelukt om apen begrippen aan te leren. De apen gaven dan aan dat ze begrepen wat de woorden betekenden. Ook konden ze voorwerpen met elkaar in verband brengen zoals badkamer en tandenborstel en konden ze via plaatjes aangeven wat ze wilden. Zo lukte het dokter Francie Petterson om gorilla Koko zo zo'n 1000 gebaren te leren en 2000 Engelse woorden.

 

Categorie:
Tag(s):