donderdag, 3. oktober 2019 - 22:34 Update: 03-10-2019 23:35

Bodem in Zuid-Limburg geschikt voor Einstein Telescoop. Prestigieuze telescoop komt mogelijk naar Nederland.

Bodem in Zuid-Limburg geschikt voor prestigieuze Einstein Telescoop
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Maastricht

Uit het bodemonderzoek dat bij Terziet is uitgevoerd blijkt dat de bodem in Zuid-Limburg uitermate geschikt is voor de Einstein Telescoop.

De bodem is voldoende stabiel om de telescoop te plaatsen.  Door de gunstige uitkomst is het naar Nederland halen van de telescoop een stap dichterbij gekomen. Dat heeft provincie LImburg bekendgemaakt. Dit melden de regionale zender L1 en de NOS donderdag. 

De Einstein Telescoop wordt 's werelds grootste detector van zwaartekrachtgolven. Door middel van de Einstein Telescoop hopen de Europese wetenschappers meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en  het heelal. Daarvoor willen ze metingen doen naar trillingen diep onder de grond. Om die goed te kunnen meten moet de telescoop op een plek komen waar de grond erg stabiel is. Het instrument is vernoemd naar Albert Einstein, die het bestaan van zwaartekrachtgolven heeft voorspeld. 

Zowel Limburg als Sardinië zijn in de race voor de komst van de telescoop. Nu de eerste metingen veelbelovend zijn, moet er uitgebreider bodemonderzoek in de regio worden gedaan. Hiervoor wordt Europese subsidie aangevraagd.