donderdag, 18. februari 2021 - 21:32 Update: 19-02-2021 9:02

LIVE: NASA: Robot veilig geland op Mars, eerste foto al naar aarde gestuurd

foto-mars-robot
Foto: NASA
eerste-foto-robot-mars
Foto: NASA
robot-geland-mars-NASA
Foto: NASA
landing-robot-parachute-mars
Foto: NASA
nasa-mars-landing
Foto: NASA
Houston/Washington

NASA kijkt donderdagavond vanaf 21.30 uur Nederlandse tijd gespannen naar data die de Perseverance-rover, die rond 21.55 uur (Nederlandse tijd) op het oppervlak van Mars zou moeten landen, naar de aarde stuurt. Het ruimtevaartuig heeft ongeveer 7 maanden gedaan over de reis van de Aarde naar Mars.

Landing staat vom 21.55 uur Nederlandse tijd gepland

Het ruimtevaartuig zal naar verwachting rond 21.48 uur Nederlandse tijd de top van de atmosfeer van Mars bereiken. Het is dan de bedoeling dat de robot rond 21.55 uur op het oppervlak van mars neerdaalt.

'Zeven minuten van terreur'

Veel ingenieurs noemen de tijd die het kost om op Mars te landen de "zeven minuten van terreur". Niet alleen is de opeenvolging van bijsturen tijdens de landing van het besturingssysteem complex maar juist ook de tijdsvertraging van ongeveer 11 minuten die gepaard gaat met de communicatie met de aarde. De wetenschappers van NASA hebben de landing zo in de robot geprogrammeerd dat het ruimtevaartuig deze stappen helemaal autonoom, dus zelf, moet volbrengen.

Update 21.53 uur

De parachute die de robot moet afremmen voor een zachte landing op het Marsoppervlak is volgens protocol en precies op tijd in werking getreden

Update 21.55 uur

De robot heeft precies om 21.55 uur een geslaagde landing gemaakt op Mars. Dit heeft NASA zojuist bevestigd gekregen door de data die naar aarde is gestuurd. 

Update 22.00 uur

De robot heeft de eerste foto die hij heeft gemaakt van Mars naar de aarde gestuurd en NASA heeft die zojuist, 11 minuten nadat deze vanaf Mars werd verzonden, binnengekregen.

Bekijk de beelden van de livestream

Via onderstaande video kun je de beelden van de livestream bekijken. Tip: je kunt onderin de rode balk terugscrollen naar links naar het moment van de landing. 

Categorie:
Tag(s):