donderdag, 10. juni 2021 - 10:35 Update: 10-06-2021 13:04

Zo kun je de zonsverduistering veilig tussen 11.19 en 13.31 uur volgen

zon-jaloezie
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

Donderdag vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats die is te zien tussen 11.19 en 13.31 uur. Tijdens deze verduisteringsperiode schuift de maan tussen de zon en de aarde voorbij. Het zonlicht is echter dermate fel dat het absoluut wordt afgeraden om rechtstreeks in de zon te kijken zonder je ogen te beschermen omdat dit zal leiden tot onherstelbare schade aan je ogen.

Veilige methoden

Om deze gedeeltelijke zonsverduistering veilig te kunnen waarnemen zijn er een aantal opties zoals het gebruik van een speciaal eclipsbrilletje dat het felle zonlicht voor het grootste deel tempert maar waarbij je nog wel de verduistering kan zien. Ook bestaat er speciaal verduisteringsfolie dat hetzelfde effect heeft en de laskap die lassers gebruiken werkt ook goed. Sterrenwachten hebben een speciale zonnetelescoop waarmee ze de verduistering veilig kunnen volgen. Het gebruik van een normale zonnebril is absoluut af te raden omdat deze het zonlicht onvoldoende tempert en je alsnog schade aan je ogen kan oplopen.

Eenvoudige oplossingen

Als je nu geen van bovenstaande beschermende middelen in huis hebt zijn er ook nog wel een aantal eenvoudige andere methoden om de verduistering toch te kunnen volgen. Zo kun je bijvoorbeeld in een stuk karton van ongeveer 50 bij 50 cm met een satéprikker een gaatje maken. Je legt vervolgens een wit stuk papier op de grond. Wanneer je dit karton op ongeveer 1 meter hoogte boven het witte papier houdt dan zie je dat de zon door het kleine gaatje in het karton op het papier schijnt. 

Maan schuift tussen de zon en aarde voorbij

Rond 12.23 uur is de gedeeltelijke zonsverduistering op het hoogtepunt en zul je op het papier een rondje (de zon) zien waar aan de bovenzijde een hapje (de maan) uit is. 

Categorie:
Provincie: