dinsdag, 23. november 2021 - 21:53 Update: 24-11-2021 16:28

NASA probeert met crash ruimtevaartuig op asteroïde zijn koers te veranderen

dart-nasa-asteroide
Foto: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben
Washington/USA

Ruimtevaartorganisatie NASA wil proberen de koers van een asteroïde te veranderen door een ruimtevaartuig er tegen te laten crashen. Dit meldt NASA dinsdag.

DART

Voor het project, dat NASA de naam Double Asteroid Redirection Test oftewel kortweg 'DART' heeft gegeven, staat voor woensdag 24 november een lancering gepland met de SpaceX Falcon 9-raket vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië. 

24.000 km/h

De SpaceX raket heeft het DART-ruimtevaartuig aan boord die de door NASA uitgekozen asteroïde op een andere koers moet zien te krijgen. De bedoeling is dat NASA het DART-ruimtevaartuig met een snelheid van 24.000 km/h op de asteroïde gaat laten crashen om zo te kijken of deze daardoor ook werkelijk van koers gaat veranderen. 

Test

Ter geruststelling van de lezers van dit bericht, de door NASA uitgekozen asteroïde vormt geen bedreiging voor de aarde maar het gaat dus om een test. DART is de eerste planetaire verdedigingstestmissie van NASA. Als de test in de praktijk slaagt wordt de kans groter dat, wanneer in de toekomst een asteroïde wel echt een bedreiging voor de aarde blijkt te zijn doordat hij recht op de aarde afkomt, NASA in staat is om deze asteroïde ruim op tijd van koers te laten veranderen waardoor hij geen gevaar meer vormt voor de aarde.

Update woensdag 24-11-21

NASA's Double Asteroid Redirection Test (DART), 's werelds eerste volledige missie om technologie te testen voor het verdedigen van de aarde tegen mogelijke gevaren van asteroïden of kometen, werd woensdag om 01:21 uur EST (woensdag 07:21 uur Nederlandse tijd) succesvol gelanceerd op een SpaceX Falcon 9-raket vanuit Space Launch Complex 4 East om Vandenberg Space Force Base in Californië.