zaterdag, 16. september 2006 - 21:12

Dieren lijken steeds meer op hun trouwe baasjes

Wageningen

Niet alleen de Nederlander wordt alsmaar dikker, ook hun huisdieren beginnen aardig op hun baasjes of bazinnen te lijken. Steeds vaker voeren mensen hun huisdier als waren zij mensen zijn. De hond of kat krijgt veel variatie in de voeding en voeding met veel zetmeel en plantaardige ingrediënten voorgezet.

Mensen vergeten kennelijk dat deze huisdieren van naturen vleesetende dieren zijn. Zo kan het voorkomen dat honden of katten gedwongen vegetariër of zelfs veganist worden. Deze merkwaardige en wellicht onbewuste ontwikkeling is een van de vele veranderingen in de loop der jaren op het gebied van diervoeding. Dat stelt prof.dr.ir. Wouter Hendriks bij de aanvaarding op 14 september van het ambt als hoogleraar Diervoeding aan Wageningen Universiteit.

Professor ziet dat de verzorgers hun eigen opvattingen over goede voeding voor henzelf overdragen op hun huisdier. Opmerkelijk is dat aandoeningen bij huisdieren steeds meer overeenkomen met die van hun baasjes. Obesitas of zwaarlijvigheid bij huisdieren was 25 jaar geleden nog vrijwel onbekend, terwijl die aandoening nu, net als bij de baasjes, ook bij huisdieren een ware epidemie wordt, zegt Hendriks.

Op dit moment is naar schatting 25 procent van de katten en 40 procent van de honden te zwaar. En net als bij de mens gaat dat gepaard met ziekten die horen bij zwaarlijvigheid, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, maar ook allergie.
Deze ontwikkeling van humanisatie heeft de petfoodindustrie, de producenten van voeding voor huisdieren, geen windeieren gelegd, aldus Hendriks.

Voor petfood betaalt de consument zes tot dertig keer zoveel als voor voer voor landbouwhuisdieren. Dat wordt maar deels verklaard door bijvoorbeeld hogere kosten voor productie, verpakking en marketing. Wereldwijd consumeren 430 miljoen gedomesticeerde honden en katten jaarlijks rond de 35 miljard euro aan petfood producten.

Drievierde van alle petfoods worden verkocht in Noord-Amerika en Noord-Europa. Ieder jaar groeit de petfood industrie met ongeveer drie procent waarvan de groei in verzadigde markten wordt bewerkstelligd door verdere humanisatie van onze huisdieren, legt Wouter Hendriks uit.

Hendriks pleit voor een kerngroep van diervoedings-onderzoekers waarin de betrokken instituten van Wageningen UR in Wageningen en Lelystad en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht nauw samenwerken. “Diervoeding is nog nooit zo interessant geweest� citeert prof. Hendriks zijn voorgangers.
Categorie:
Tag(s):