donderdag, 14. september 2006 - 8:44

IJskap Noordpool smelt ook in de wintermaanden

Wetenschappers bij NASA maken zich ernstige zorgen over de snelheid waarmee de Noordpool smelt. Niet alleen de warme zomerperiode zorgen nu nog voor de nodige afbrokkeling van de ijskap, ook in de winter blijkt de ijsdekking te smelten. In de afgelopen 26 jaar is de ijskap op de Noordpool met 1,5 procent per decennium afgenomen. In de winters van 2005 en 2006 smolt de ijskap 10 tot 15 maal zo snel en dit is erg verontrustend aldus NASA-onderzoekers.

De ijskap op de Noordpool overspant bijna 10 miljoen vierkante mijlen. Satelliet sensoren zijn de enige middelen om op zo'n groot gebied het effect waar te nemen. Nasa maakt gebruik van deze high-resolution satellietinformatie en vergelijkt deze gegevens met die van gevoelige instrumenten aan boord van vliegtuigen. De de temperatuurgegevens van de oppervlakte worden gecontroleerd met metingen van meteorologische posten in het gebied.

Volgens de Nasa zal het effect van de achteruitgang vooral voor dieren zeer diepgaand kunnen zijn. De ijsgebieden in het Noordpoolgebied zijn de meest biologische productieve gebieden in de wereld. Biologen beschouwen het smeltwater in de lente als ideale omgeving voor de ontwikkeling van plantong groei. Wanneer dit uitblijft worden dieren die planton als basisvoedsel hebben, beroofd van hun behoefte.

Een voortdurende vermindering van de Noordpooldekking zou een duidelijke indicator zijn van het het verwarmde effect van de stijgende broeikasgassen in de atmosfeer.
Categorie:
Tag(s):