vrijdag, 10. maart 2006 - 18:32

'Schone Handen'

Maastricht

In Zuid-Limburg wordt één op de tien vergunningaanvragen uit de horecasector geweigerd, omdat de aanvrager slecht leefgedrag vertoont of niet duidelijk kan maken hoe zijn zaak gefinancierd wordt. Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van de operatie ‘Schone Handen’, waarin vijf Zuid-Limburgse gemeenten, de provincie, het Openbaar Ministerie en politie intensief samenwerken om criminelen te frustreren en het witwassen van misdaadgeld tegen te gaan. Volgens burgemeester Gerd Leers van Maastricht is dit ‘het topje van de ijsberg’.

Eind 2004 besloten de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade en Valkenburg om samen met provincie, justitie en politie de snelgroeiende vermenging van onder- en bovenwereld in Zuid-Limburg een halt toe te roepen. Daartoe werd een variant op het Amsterdamse Wallenproject ontwikkeld: operatie ‘Schone Handen’. Het project richt zich op de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Zuid-Limburg en moet voorkomen dat gemeentelijke en provinciale overheden criminelen via vergunningen, aanbestedingen of subsidies de gelegenheid bieden hun misdaadgeld wit te wassen en te investeren in o.a. onroerend goed.

Door de vergunningaanvrager goed te screenen wordt voorkomen dat personen in de criminele sfeer een vergunning of subsidie ontvangen.
Provincie:
Tag(s):