woensdag, 3. januari 2007 - 17:42

Kans op Elfstedentocht steeds kleiner

De kans op een Elfstedentocht neemt deze eeuw af ten opzichte van de vorige eeuw. Het KNMI denkt wel dat, ondanks dat zachtere winters de kansen hebben verlaagd, er zich deze eeuw mogelijk 10 koude periodes voordoen die een Elfstedentocht mogelijk maken. Dit meldt het KNMI woensdag.

Ook later in deze eeuw al wordt de kans op een Elfstedentocht wel steeds kleiner. Uitgaande van het slechtste scenario met wereldwijd een temperatuurstijging van 6 graden in 2100 zou de 21e eeuw nog 10 koude periodes kunnen opleveren waarin een Elfstedentocht mogelijk is.

Stijgt de temperatuur minder dan levert dat in deze eeuw waarschijnlijk meer koude periodes op en Elfstedentochten op. De vorige eeuw zijn er in totaal 15 Elfstedentochten gehouden. Hoeveel tochten er deze eeuw werkelijk plaatsvinden hangt uiteraard ook af van de kwaliteit van de weersverwachting en of de kansen optimaal benut worden.

Donderdag 4 januari is het precies tien jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden, die door de combinatie van vorst en harde wind een bijzonder zware tocht was. Henk Angenent uit Alphen aan de Rijn zette deze titel op zijn naam.

Na de barre winter in 1963 waarin de Elfstedentocht ook werd gereden met als winnaar Reinier Paping moest men overigens ook 22 jaar wachten tot er in 1985 weer een werd gehouden die overigens werd gewonnen door Evert van Benthem. Er is dus nog hoop voor de echte schaatsliefhebber.
Provincie:
Tag(s):