dinsdag, 4. december 2007 - 9:54

Medicatie effectiever met psychotherapie

Amsterdam

Combinatietherapie, een combinatie van medicatie en psychotherapie, is effectiever bij de behandeling van depressiviteit dan alleen gebruik van medicatie. Combinatietherapie blijkt echter niet effectiever dan alleen psychotherapie. Dit blijkt uit onderzoek van psychiater Marc Blom die op 5 december promoveert aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Blom vergeleek de behandelingen van zo’n 200 patiënten met depressieve klachten gedurende drie tot vier maanden. De ernst van de depressie werd aan het begin, halverwege en na afloop van de interventie gemeten. Verschillende vormen van behandeling werden met elkaar vergeleken: psychotherapie, medicatie en de combinatie van psychotherapie en medicatie. De meeste patiënten waren bij aanvang van de behandeling matig tot ernstig depressief. Het verschil in effectiviteit werd na zes weken behandeling goed zichtbaar. Bij alleen gebruik van medicijnen trad na de zesde week geen verdere verbetering op. Bij combinatietherapie en bij psychotherapie was dat wel het geval.

Depressie is een veel voorkomende psychiatrische stoornis. Geschat wordt dat 6% van alle mensen in Nederland aan een depressie lijdt. Dat zijn 850.000 mensen. De kosten van uitval en behandeling zijn zeer hoog. Depressieve klachten worden in de geestelijke gezondheidszorg zowel met medicijnen als met psychotherapie en een combinatie van beiden behandeld. Welke methode het meest effectief is, was tot nu toe uit onderzoek niet gebleken. Het combineren van die twee vormen lijkt daarom voor behandelaars een logische keuze, maar het bewijs daarvoor ontbrak tot nu toe.
Categorie:
Tag(s):