vrijdag, 25. januari 2008 - 17:10

Chauffeur justitiebusje moet snelheidsboete zelf betalen

Leeuwarden

De rechtbank heeft de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van het Ministerie van Justitie in het gelijk gesteld in een geschil over de vraag of een ambtenaar een verkeersboete voor een overtreding die in diensttijd is begaan zelf moet betalen. Dit heeft de rechtbank Leeuwarden vrijdag bekendgemaakt.

De functie van betrokkene bestaat uit het vervoeren van gedetineerden in een transportbusje. Hij heeft tijdens zijn diensttijd de maximumsnelheid overtreden. Waar 80 kilometer per uur was toegestaan is een gecorrigeerde snelheid gemeten van 85 kilometer per uur.

De administratieve sanctie van € 18,= heeft DV&O doorgezonden aan de ambtenaar, met het verzoek dit bedrag zelf te voldoen. De rechtbank is van oordeel dat DV&O zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat de ambtenaar verwijtbaar heeft gehandeld door de maximumsnelheid tijdens diensttijd te overtreden, aangezien van een chauffeur in een voertuig van het Ministerie van Justitie verwacht mag worden dat hij weet dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor de medeweggebruikers.

Terecht heeft verweerder daarbij gesteld dat een dergelijke gedraging een ambtenaar sneller wordt aangerekend dan een werknemer die in een arbeidsverhouding naar burgerlijk recht staat.
Provincie:
Tag(s):