donderdag, 28. mei 2009 - 11:25

Huishoudens blijven zuinig

Den Haag

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren in maart 3,3 procent lager dan in maart 2008. Aan vrijwel alle goederen en diensten werd minder besteed. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De daling van de consumptie lag in dezelfde orde van grootte als die in februari. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan duurzame goederen werd bijna 9 procent minder besteed. Vergeleken met maart 2008 werden er veel minder nieuwe auto’s gekocht. Ook de bestedingen aan meubels, kleding, schoenen en huishoudelijke apparaten waren aanzienlijk lager dan een jaar eerder. Uitgaven aan duurzame goederen zijn conjunctuurgevoelig. Consumenten bezuinigen al een half jaar op deze artikelen. Ook op voedings- en genotmiddelen wordt al enkele maanden beknibbeld. Hier was het consumptievolume in maart ruim 3 procent kleiner.

Huishoudens geven per kwartaal gemiddeld ongeveer 70 miljard euro uit aan goederen en diensten. In de eerste drie maanden van 2009 gaven consumenten minder uit dan een jaar eerder, maar ze spaarden daarentegen veel meer. Er werd ruim 8 miljard euro op spaarrekeningen gezet. Dit is bijna 7 miljard euro meer dan in dezelfde periode van 2008.
Categorie:
Tag(s):