zaterdag, 10. januari 2009 - 17:39

Limburgers massaal op de schaats

Roermond

Strenge vorst met een prettig zonnetje.Voor veel Limburgers was het deze zaterdag tijd om de schaatsen weer aan te trekken en van het natuurijs te genieten. Met de strenge vorst van afgelopen week in Limburg hebben de meeste plassen en vijvers inmiddels de gewenste ijsdikte. Jong en oud trokken naar de diverse ‘ijspistes’, zoals bij de vijver aan de Achilleslaan in Roermond, om van deze unieke gelegenheid gebruik te maken.

Het Midden-Limburgse Ell spande landelijk de kroon door diverse malen de laagste temperatuur te registreren, zo meldt het KNMI zaterdag. Op 6 januari daalde het kwik tot -18,3 graden en een dag later zelfs tot -20,8. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag werd in Ell -18,4 graden gemeten.

Zeer strenge vorst met een minimumtemperatuur van lager dan -15 graden komt op meerdere plaatsen in ons land ongeveer eens in de tien jaar voor, aldus het weerinstituut in De Bilt. De laatste keer dat op grote schaal zulke temperaturen zijn gemeten was 2 januari 1997, twee dagen voor de Elfstedentocht. De vliegbasis Twenthe noteerde die dag -20,3 graden. Het absolute kouderecord van ons land is -27,4 graden op 27 januari 1942 in Winterswijk.

Voorlopig hoeven de ijzers na het weekeinde in Limburg nog niet in het vet te worden gezet. Volgens het KNMI wordt het wel minder koud, maar blijft het vooral in het zuiden en oosten 's nachts vriezen.
Provincie:
Tag(s):