dinsdag, 24. maart 2009 - 21:10

Tien aanhoudingen na geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Assen

Het onderzoek naar het geweld tegen de politie tijdens de jaarwisseling in Assen is afgerond. In het onderzoek zijn tien verdachten aangehouden, allen mannen, tussen 17 en 33 jaar oud. Zes van hen komen uit Assen, twee uit Bovensmilde, de overige twee komen uit Groningen en Amsterdam.

Het jaar 2009 was nog maar enkele uren oud toen de politie in de Brinkstraat werd geconfronteerd met een melding van een vechtpartij. De politiemensen ter plaatse traden hier tegen op en probeerden de groep vechtenden te scheiden. Daarop keerde het geweld zich tegen de agenten en werden deze geconfronteerd met grof geweld van een grote groep.

Agenten werden bekogeld met stenen en andere spullen, hierbij werd een agent geraakt door een steen tegen zijn lichaam en een andere werd geraakt door een fietsslot. Een agent met diensthond raakte ingesloten nadat zijn hond een van de verdachten had vastgegrepen. Daarbij is er geschopt en geslagen waarbij zowel de agent als zijn hond flink geraakt werden. De agent raakte daarbij gewond aan zijn oog nadat hij een schop in zijn gezicht had gekregen. Met behulp van pepperspray, wapenstok en twee andere diensthonden lukte het de agenten om de zaak te controleren, waarna de rust uiteindelijk weerkeerde. Er konden in de hectische situatie tijdens en na de geweldsuitbarsting geen aanhoudingen worden verricht.

De gewonde agenten zijn aan hun verwondingen behandeld. De agent met het oogletsel is enkele weken uitgeschakeld geweest, maar is inmiddels volledig hersteld.

Na de gebeurtenissen is een uitgebreid onderzoek gestart. Daarbij zijn beschikbare beelden van bewakingscamera’s gebruikt. De eigen waarnemingen van de agenten ter plaatse en verklaringen van getuigen die zijn opgenomen hebben uiteindelijk geleid tot de aanhouding van tien verdachten.

Eind januari en begin februari zijn de eerste vijf verdachten aangehouden. Tussen 11 februari en 11 maart zijn de overige vijf aangehouden. De verdachten die het grootste aandeel wordt toegedacht hebben enkele weken vastgezeten. Een verdachte zat 45 dagen in voorarrest, twee anderen 38 dagen en een 36 dagen. Drie verdachten zaten tussen de 11 en 29 dagen vast. Drie verdachten hebben drie dagen in het politiebureau doorgebracht.
Provincie:
Tag(s):