zondag, 22. maart 2009 - 16:59

Twente vergeet Groningen over de knie te leggen

(Elfvoetbal) FC Twente heeft, zonder te excelleren, FC Groningen ter zijde geschoven. De Tukkers werden na twaalf minuten in een zetel naar de overwinning geholpen, door de vroege rode kaart van Andreas Granqvist. De Zweed beroerde de bal met zijn hand en belette zodoende tegenstander Kenneth Perez het balbezit. De man-meer-situatie leverde Twente wel kansen op, maar deze waren minimaal. Daardoor bleef een monsterscore in Enschede uit: 2-1.

De vroege rode kaart van Granqvist zorgde er mede voor dat het op papier mooie affiche tussen twee smaakmakers uit de Eredivisie nooit tot uiting kwam. Het numerieke overtal verlamde Twente en werkte voor de ploeg van trainer Steve McClaren alles behalve bevrijdend.

In de zoektocht naar de openingstreffer liet Twente de bal veelvuldig rondgaan. Groningen hield echter stand en verder dan een paar slappe inzetten, waaronder van man-of-the-match Eljero Elia, kwam Twente in de eerste twintig minuten dan ook niet.

Kenneth Perez zorgde voor het eerste gevaarlijke moment in de wedstrijd. De gegaafde nummer tien van Twente schoot een vrije trap schitterend richting de rechterhoek, maar doelman Luciano reageerde attent op de inzet. Met een mooie zweefduik maakte hij het gelanceerde schot van de Deen onschadelijk.

Luciano speelde sowieso een hoofdrol in het team van Groningen. Het ontbreken aan scherpte voorin bij Twente, werd voor het overgrote deel ook veroorzaakt door de goed keepende Braziliaan. Onder andere Blaise NKufo vond de kleine sluitpost veelvuldig op zijn pad.

In de 34ste minuut werd het uiteindelijk toch 1-0 voor Twente. Ronnie Stam bezorgde de bal met gevaar voor eigen leven bij Elia, die vallend tot scoren kwam. De ban was daarmee gebroken en Twente kon op jacht naar een monsterscore, alleen hield FC Groningen stand. De noorderlingen speelden compact en gaven weinig tot geen kansen weg.

De aanvallende onmacht van Twente kwam goed tot uiting in de 72ste minuut. Niet NKufo, Elia of de slecht spelende Marko Arnautovic vond het net, maar verdediger Peter Wisgerhof. De tussentijds van NEC overgekomen mandekker reageerde alert op een vrije trap van Perez en liet Luciano kansloos.

Na de bevrijdende 2-0 was het zaak voor Twente om de partij zonder kleerscheuren uit te spelen. Groningen perste er in het slotakkoord nog een aantal gevaarlijke momenten uit. Berg was een minuut voor het einde van de wedstrijd uiteindelijk succesvol en had zich in de extra tijd onsterfelijk kunnen maken. Zijn schot werd voor het doel weggekopt door Wout Brama, die zijn ploeg daarmee aan drie belangrijke punten hielp.