maandag, 23. maart 2009 - 15:42

Zeeuwse ‘cruiseseizoen’ van start

Terneuzen

In de Terneuzense haven komt vanavond de eerste van een reeks van dertien riviercruiseschepen aan. Het schip blijft een dag liggen aan de Terneuzense kade en vaart morgenavond weer verder. Deze Zeeuws-Vlaamse primeur is meteen de aftrap voor het Zeeuwse ‘cruiseseizoen’.

De passagiers zullen tijdens hun verblijf de omgeving verkennen, waaronder de Terneuzense binnenstad, en een georganiseerde trip naar Gent maken.

De opvarenden kunnen ook kiezen voor een excursie die de rederij naar Axel heeft uitgezet. Het schip bijt het spits af van de reeks van dertien riviercruiseboten die dit voorjaar voor de eerste keer aanleggen in Terneuzen.

De aanlegplaats is de Beurtvaartkade, vlakbij het Terneuzense centrum. Ieder cruiseschip heeft ongeveer 150 passagiers. De toeristen zijn veelal van Duitse afkomst.De cruises in Zeeland worden georganiseerd door de overkoepelende organisatie stichting Zeeland Cruise Port. Deze organisatie probeert het aantal cruisebezoeken aan Zeeland te vergroten.

De stichting doet dit door in meerdere plaatsen nieuwe riviercruises aan te trekken of een uitbreiding van het aantal te bewerkstelligen. Dit geldt onder meer voor Terneuzen, Middelburg en Veere. In totaal hebben dit jaar al ruim zestig riviercruises een Zeeuws verblijf in hun programma opgenomen.De Vlissingse haven biedt mogelijkheden voor de aanleg van grotere zeecruiseschepen. Dat segment is nieuw voor de provincie. Dit jaar zal in ieder geval een zeecruiseschip aanleggen in Zeeland.

De gemeente Terneuzen is blij met de riviercruisetoeristen. Het eerste schip wordt feestelijk verwelkomd door de gemeente, de VVV en Coördinatie & Management. Burgemeester Jan Lonink stapt dinsdag om 18.00 uur aan boord van het riviercruiseschip en zal de kapitein welkom heten in Terneuzen. De passagiers worden daarna getrakteerd op een optreden van een shantykoor. Kapitein Willem Vanderdecken vertelt na dat optreden over de Terneuzense mythe van de Vliegende Hollander. Op dinsdagmiddag krijgen de gasten op de Beurtvaartkade streekproducten gepresenteerd.
Provincie:
Tag(s):