donderdag, 15. januari 2009 - 17:50 Update: 26-07-2014 13:28

Ziekenhuis Rode Kruis onder vuur na oplaaien geweld Gaza

Den Haag

Het Internationale Rode Kruis roept de strijdende partijen opnieuw dringend op om zich aan de regels van het internationale oorlogsrecht te houden.

In het Al-Quds ziekenhuis van de Palestijnse Rode Halve Maan in Gaza brak vandaag brand uit na diverse explosies in de nabijheid van het gebouw. Meer dan 100 patiënten en het personeel moesten voor hun leven vrezen. “Dit is een volstrekt onacceptabele situatie. De levens van de getroffenen in onze ziekenhuizen mogen in geen geval gevaar lopen", zegt Jakob Kellenberger, hoofd van het Intertnationale Rode Kruis.

Tijdens het overleg donderdagochtend in Tel Aviv met de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni heeft Kellenberger nogmaals benadrukt dat de regels van het internationaal humanitair recht de strijdende partijen verplicht burgers te ontzien en medisch personeel en medisch posten te allen tijde te beschermen. Kellenberger heeft opnieuw benadrukt dat het Rode Kruis systematisch toegang dient te krijgen tot alle delen van Gaza om humanitaire hulp te kunnen verlenen, vooral medische assistentie.

"Het ziekenhuis is donderdagochtend zeker eenmaal direct getroffen in het vuurgevecht, waardoor alle patiënten in paniek uit hun bedden moesten worden gehaald en op de grond moesten liggen", zegt Bashar Morad, directeur van de Palestijnse Rode Halve Maan. De tweede verdieping vatte vrijwel direct vlam. Ook het farmacie gedeelte van het ziekenhuis is deels verwoest. Brandweerwagens konden onder begeleiding van het Internationale Rode Kruis toegang krijgen tot het gebouw en het vuur blussen.

Ziekenhuizen worden meer en meer blootgesteld aan de gevolgen van het geweld. "Deze recente ontwikkelingen zijn buitengewoon alarmerend gezien het feit dat de ziekenhuizen in Gaza overvol zitten en geen capaciteit hebben nog meer patiënten op te nemen, en dat terwijl het aantal slachtoffers groeit", zegt Kellenberger.

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis heeft de toezegging gekregen van minister Livni en minister Barak dat zij alles in het werk zullen stellen om het werk van het Internationale Rode Kruis in Gaza te faciliteren. Kellenberger benadrukte tevens het belang dat de hulporganisatie toegang moet krijgen tot alle gedetineerden, waaronder ook de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Op donderdagochtend is ook een van de twee Palestijnse Rode Halve Maan opslagplaatsen in Gaza vlammen opgegaan nadat het gebouw werd getroffen. Het gebouw zat vol met noodhulpgoederen. Het Internationale Rode Kruis kon ervoor zorgen dat brandweerwagens vrije toegang kregen tot het warenhuis en het getroffen gebouw van de UNRWA.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):