maandag, 17. mei 2010 - 14:33

Acht jaar geëist voor poging moord buschauffeur

Utrecht

De officier van justitie van het arrondissementsparket Utrecht heeft maandag acht jaar celstraf geëist tegen een 50-jarige man die ervan verdacht wordt op 11 september vorig jaar een buschauffeur in Breukelen meer keren te hebben gestoken met een mes. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Het incident vond plaats in bus 120 van Loenen naar Utrecht. Bij de halte viel de man twee meisjes lastig en ook in de bus deed hij dit herhaaldelijk. Daarop sommeerde de chauffeur de man de meisjes met rust te laten en te gaan zitten. Toen de man aan de gang bleef, zei de chauffeur dat de man de bus moest verlaten en dat hij anders de politie zou bellen.

De man bleef zitten en de chaufffeur belde met de politie. Ondertussen pakte de man een mes uit zijn tas, liep naar voren en stak de chauffeur, die in zijn chauffeurstoel geen kant uit kon. Desondanks wist de chauffeur zijn aanvaller onder bedwang te krijgen en de bus uit te werken. Daar werd de man aangehouden. De chauffeur bleek minstens drie keer te zijn gestoken.

In haar requisitoir roemde de officier van justitie het slachtoffer: "Iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer zou wensen te worden vervoerd door personen zoals deze buschauffeur. Hij heeft de rust en veiligheid in de bus gehandhaafd, ervoor zorg gedragen dat jonge passagiers niet werden lastig gevallen en toen dit wel het geval was, passend opgetreden.

" De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor de chauffeur, zijn gezin en de passagiers, ook haalde de officier van justitie de toename van geweld en agressie in het openbaar vervoer aan en de grote zorg die dit met zich mee brengt. Naar aanleiding van deze steekpartij was er op 16 september een staking door chauffeurs om gesprekken over veiligheid af te dwingen.

De officier van justitie had nog een tweede feit ten laste gelegd: mishandeling op 4 december 2008 van een hoofdconducteur van de NS te Utrecht. Voor deze feiten, twee maal binnen een jaar zinloos geweld tegen medewerkers van een vervoersmaatschappij, is een lange gevangenisstraf op zijn plaats, stelde de officier van justitie. En aangezien niets kan worden gezegd over het recidivegevaar, omdat de verdachte weigerde mee te werken in het Pieter Baan Centrum, eiste zij een gevangenisstraf van acht jaar.

Het incident vond plaats in bus 120 van Loenen naar Utrecht. Bij de halte viel de man twee meisjes lastig en ook in de bus deed hij dit herhaaldelijk. Daarop sommeerde de chauffeur de man de meisjes met rust te laten en te gaan zitten. Toen de man aan de gang bleef, zei de chauffeur dat de man de bus moest verlaten en dat hij anders de politie zou bellen. De man bleef zitten en de chaufffeur belde met de politie.

Ondertussen pakte de man een mes uit zijn tas, liep naar voren en stak de chauffeur, die in zijn chauffeurstoel geen kant uit kon. Desondanks wist de chauffeur zijn aanvaller onder bedwang te krijgen en de bus uit te werken. Daar werd de man aangehouden. De chauffeur bleek minstens drie keer te zijn gestoken.

In haar requisitoir roemde de officier van justitie het slachtoffer: "Iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer zou wensen te worden vervoerd door personen zoals deze buschauffeur. Hij heeft de rust en veiligheid in de bus gehandhaafd, ervoor zorg gedragen dat jonge passagiers niet werden lastig gevallen en toen dit wel het geval was, passend opgetreden."

De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor de chauffeur, zijn gezin en de passagiers, ook haalde de officier van justitie de toename van geweld en agressie in het openbaar vervoer aan en de grote zorg die dit met zich mee brengt. Naar aanleiding van deze steekpartij was er op 16 september een staking door chauffeurs om gesprekken over veiligheid af te dwingen.

De officier van justitie had nog een tweede feit ten laste gelegd: mishandeling op 4 december 2008 van een hoofdconducteur van de NS te Utrecht. Voor deze feiten, twee maal binnen een jaar zinloos geweld tegen medewerkers van een vervoersmaatschappij, is een lange gevangenisstraf op zijn plaats, stelde de officier van justitie.

En aangezien niets kan worden gezegd over het recidivegevaar, omdat de verdachte weigerde mee te werken in het Pieter Baan Centrum, eiste zij een gevangenisstraf van acht jaar.
Provincie:
Tag(s):