woensdag, 23. maart 2011 - 13:20 Update: 08-07-2014 0:59

'Ben door een haag van Hitlergroet-brengende jongeren De Kuip ingegaan'

Rotterdam

(Elfvoetbal) Mensen die vinden dat Ajax-supporters met hun gedrag en gezang antisemitische spreekkoren of uitingen over zich afroepen, krijgen steun uit onverwachte hoek. Nota bene Ajax-voorzitter Uri Coronel roept de eigen fans massaal op af te zien van de geuzennaam Joden.

Dit maakt de preses bekend in een emotioneel betoog in De Telegraaf. Coronel hoopt dat de affaire-Lex Immers de ogen van de Amsterdamse supporters opent. De ADO Den Haag-speler raakte in opspraak, omdat hij na de 3-2 overwinning op Ajax in een supportershome zong over een 'Jodenjacht'.

Volgens Coronel kun je maar op één manier van dit soort uitwassen afkomen. "Heb de grootheid om te stoppen met het gebruik van de geuzennaam Joden! Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen."

Coronel stoort zich naar eigen zeggen al jaren aan het gebruik van de naam door de eigen fans. "In de twintig jaar dat de discussie al wordt gevoerd om daar een einde aan te maken, heb ik altijd mijn uiterste best gedaan. Op verzoek van mijn voorganger John Jaakke heb ik zelfs - op het moment dat ik niet eens in het bestuur zat - in het supportershome een gesprek gevoerd met honderden fans. Maar uiteindelijk heeft het niks opgeleverd. Zij zagen Joden als geuzennaam. En ik moet eerlijk zeggen: ze gebruiken die naam alleen heel positief."

De voorzitter - zelf van Joodse afkomst - ondervond echter aan den lijve welke reacties de Ajax-fans opriepen. "Ik heb businessclubleden van FC Utrecht horen zingen dat ze op Jodenjacht gingen en ben door een haag van Hitlergroet-brengende jongeren De Kuip ingegaan. Het is onbeschrijfelijk wat er dan door je heen gaat."

Coronel had er natuurlijk allang voor kunnen kiezen de brui eraan te geven, maar daar wil de preses niet aan. "Er is een punt geweest dat ik door alle spreekkoren de functie niet wilde aanvaarden. Maar uiteindelijk ben ik toch in het bestuur gestapt. Dat ik de leus heb geaccepteerd is niet het goede woord, want het gebruik van Joden en alle reacties van fans van andere clubs storen mij misschien wel meer dan wie dan ook. Maar het was zó ingeburgerd, dat ik dacht dat het niet meer viel te veranderen. Maar ik ben niet murw gebeukt. Indien er nu weer een zinvolle discussie wordt gevoerd over het beëindigen van de geuzennaam, wil ik graag een bijdrage leveren."

Het verdwijnen van de (anti-)Joden-leuzen is het ultieme streven van de voorzitter, die op dat vlak tot dusver kleine successen boekte. "Op één doek op de tweede ring - tegenover de perstribune - na zijn er geen Israëlische vlaggen meer te zien in de ArenA. Bij uitwedstrijden zelfs helemaal niet meer in het supportersvak. En de verkoop van die vlaggen in de stalletjes buiten de ArenA is aan banden gelegd."
Categorie:
Tag(s):