donderdag, 28. april 2011 - 23:58

De Maand van de Vrijheid 2011

Zeeland

Een maand in het teken van vrijheid, verdraagzaamheid en respect: dat is de Maand van de Vrijheid! In mei dit jaar wordt in Zeeland alweer de twaalfde editie georganiseerd.

De vrijheid vieren en er tegelijk aan werken dat anderen ook kunnen leven in een wereld zonder angst en gebrek, dat is waar het in 'De Maand van de Vrijheid' om draait. De activiteiten van De Maand zijn vooral gericht op jongeren. Alles staat in het teken van de vier vrijheden (Four Freedoms), zoals die ooit zijn geformuleerd door de Amerikaanse president Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

5 t/m 27 mei in heel Zeeland: de Maand van de Vrijheid 2011

Op 5 mei wordt 's morgens om 10:30 uur het spits afgebeten in de Sint Jacobskerk in Vlissingen, met de Van Randwijklezing door Kader Abdolah; columnist en schrijver van o.a. het laatste boekenweekgeschenk. Vanaf 13:00 uur start het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen. Het muziekprogramma bevat optredens van onder meer The Opposites, Partysquad, Moss en Gabriel Rios. Nieuwe elementen zijn de 'vrijheidsquiz', waarbij jongeren in het Arsenaaltheater debatteren over het begrip vrijheid, en het project 'MensenZoo'. Bezoekers van het Bevrijdingsfestival kunnen in contact komen met individuen die zo vaak in hokjes worden geplaatst. Zo worden zij zich op een speelse manier bewust van hun vooroordelen.
Een greep uit het programma

Vrijheid 2.0: film, lezingen, debat
Het filmprogramma wordt opgebouwd rond de bekroonde film The Social Networkvan David Fincher. De film gaat over het succes en de problemen van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. In verschillende Zeeuwse filmtheaters en bioscopen is er een verrassend 'muzikaal' randprogramma. De titelsong Creep (nummer van Radiohead) zal 'live' worden gezongen door diverse artiesten: het Roosevelt Choir en singer/ songwriter Marsha. Jan Salden, filmrecensent en docent filmtheorie, geeft aansluitend op elke voorstelling een toelichting. Op 21 mei presenteert Cinema Middelburg Upload Cinema; Saved by YouTube. De beste internetvideo's worden naar het witte doek gebracht!

De Zeeuwse Bibliotheek, PZC en Scoop organiseren op donderdagmiddag 12 mei, in het verlengde van het thema Vrijheid 2.0, een Tweet-Up debat over de macht en kracht van sociale media. Sociale media speelden de afgelopen maanden een ultieme rol in de wereldpolitiek. Doe mee aan dit unieke debat in het leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek (#vrijheidzld).

Literatuur
Schrijfster en actrice Saskia Goldschmidt is vrijdagmiddag 6 mei te gast in de Drvkkery in Middelburg. Tijdens de maandelijkse talkshow gaat ze in op haar boek Verplicht gelukkig. Hierin beschrijft Goldschmidt haar zoektocht naar de oorlogservaringen van haar Joodse vader.

Op dinsdagavond 10 mei wordt in het literair jazzcafé Porgy en Bess tekst- en muziekprogramma Baltische Zielenten gehore gebracht. Jan Brokken leest passages voor uit zijn gelijknamige boek, Marcel Worms en Ursula Schoch brengen werken ten gehore van ondermeer Arvo Pärt en Jurgis Gaizauskas. Een uniek programma met muziekstukken en teksten die een indringend beeld geven van de geschiedenis, de cultuur en de mentaliteit van de Baltische landen.

In samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek organiseert COS Zeeland in de periode 16 tot en met 19 mei 2011 de 'literaire tocht' op scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs. Tijdens de presentaties wordt aandacht geschonken aan thema's als vrijheid en verdraagzaamheid. Met dit doel is de auteur Asis Aynan uitgenodigd. Hij publiceerde proza en is columnist in onder andere NRC Handelsblad en Trouw.

Exposities
Boekhandel de Drvkkery in Middelburg exposeert vanaf 12 mei werken van grafisch kunstenaars Bess Frimodig en Iris de Leeuw.Sprezzatura (the Art of Living) and Coffee Momentsis een tentoonstelling over respect voor natuurlijk voedsel.

Daarnaast exposeert Robert van Sluis met foto's en posters over China en legt Paul de Schipper de aandacht op een zeldzame Afrikaanse vrijheid: de vrijheid van tijd. Ook in de Zeeuwse Bibliotheek zijn twee exposities te zien. Amnesty 50 jaaris een overzichtstentoonstelling en Freedom4All is een kunstproject over migratie, vrijheid en veiligheid.

In Middelburg organiseert de St. Monument Middelburg op 11 mei in de Zeeuwse Bibliotheek een lezing door hoogleraar Stephen Small met als titel De Erfenis van de Slavernijen op 20 mei is er op de Roosevelt Academy de bijeenkomst Alleen maar mens, over de situatie van illegalen in Nederland.

Op 9 mei vindt in Cadzand de traditionele stille wandeling voor vrede plaats.

In totaal vinden er zo'n 30 activiteiten plaats tijdens de Maand van de Vrijheid; kijk voor het volledige programma en bijbehorende informatie op www.maandvandevrijheid.nl

De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zeeland, de Cultuurwerf, COS Zeeland, Scoop, Zeeuwse Bibliotheek en de Drvkkery.
Provincie:
Tag(s):