dinsdag, 24. mei 2011 - 23:40

FIOD ontdekt miljoenen bij familie drugshandelaar

Venlo

De FIOD heeft maandag en dinsdag in drie woningen, een garagebox, een tuinhuis en een perceel bosgrond in Venlo gezocht naar geld dat afkomstig is uit de georganiseerde misdaad.

Daarbij is in een verborgen ruimte in de keuken van een van de woningen 4.349.075 euro aan contant geld aangetroffen. Het gaat om het vermogen van de in België veroordeelde drugshandelaar T.L. X. (47).

De FIOD beschikte over aanwijzingen dat de drugshandelaar grote hoeveelheden contant geld bij familieleden in bewaring zou hebben gegeven. X. is op 8 mei 2010 in Tessenderlo (België) aangehouden in verband met de ontdekking van een mobiel amfetaminelaboratorium. Hij is in januari 2011 in België veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. De man heeft vermoedelijk tientallen miljoenen euro's verdiend in de drugshandel.

In een van de woningen werden in 2000 gegevens van twee Luxemburgse bankrekeningen aangetroffen. Hierop stond ruim 550.000 euro. In 2006 is een aktekoffer met 500.000 euro in beslag genomen. Het koffertje was door de drugshandelaar vanwege een vakantie bij de tante van zijn echtgenote geplaatst. In 2008 nam de regiopolitie twee plastic zakken met biljetten van 20 en 50 euro in beslag bij X. Het ging in totaal om 86.500 euro. Tijdens de doorzoeking in 2010 van twee woningen in Venlo ter gelegenheid van de aanhouding van X. werden contante geldbedragen van 275.790 en 60.250 in beslag genomen.

In de woning van de ouders van X. trof de FIOD maandag een contant geldbedrag van 60.000 euro en een vuurwapen aan. In een andere woning namen de rechercheurs 40.000 euro in beslag. In de huurwoning van de ex-echtgenote van X. ontdekte de FIOD dat in de keuken achter de koelkast een muurtje was opgetrokken. In de ruimte achter de muur troffen de rechercheurs drie sporttassen, twee vuilniszakken en een rugzak met duizenden bankbiljetten aan. Het geld is door een waardetransportbedrijf naar een bank vervoerd, waar het vandaag is geteld.

De FIOD, die de doorzoekingen uitvoerde met 65 rechercheurs, heeft bij de doorzoekingen bijstand gehad van het Intermediate Search Team en Advanced Search Team van het 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot. Deze geniespecialisten controleerden in Afghanistan gevaarlijke en verdachte plaatsen op geïmproviseerde explosieven. Met geavanceerde apparatuur kijken ze in de bodem, door muren en objecten. Voorafgaande aan de doorzoekingen zijn door een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht foto's gemaakt van Venlo en omgeving.
Provincie:
Tag(s):