woensdag, 27. april 2011 - 8:30 Update: 08-07-2014 0:59

Johan Cruijff trekt jassie aan, maar laat sloophamer toch thuis

(ElfVoetbal) 23 jaar geleden stapte Johan Cruijff op als trainer van Ajax.
Nu keert hij terug in een officiële functie bij de Amsterdamse club. De ledenraad is akkoord gegaan met een plek voor Cruijff in de raad van commissarissen en het bestuur.

"Het is zeer waarschijnlijk dat Johan terugkomt," liet ledenraadsvoorzitter Rob Been junior weten aan De Telegraaf. "We moeten ons aan een aantal formaliteiten houden. Maar Johan heeft aangegeven dat hij in het bestuur en de raad van commissarissen zitting wil nemen. Hij zal zich primair gaan richten op de voetbaltechnische kant van de club."

Cruijff heeft volgens Been aangegeven zijn plannen, opgenomen in het rapport 'De weg naar georganiseerde chaos, op weg naar susses' gefaseerd te willen uitvoeren. De sloophamer blijft dus achter in Barcelona.

De Verlosser botste vorige maand nog hevig met het aftredende bestuur door zijn plannen versneld door te willen voeren, en schuwde daarbij geen spierballentaal, zo liet scheidend voorzitter Uri Coronel weten. De harde taal van het kamp-Cruijff was een voorname reden van bestuur en raad van commissarissen om op te stappen. Daarnaast liet ook algemeen directeur Rik van den Boog weten in het huidige klimaat niet te kunnen werken. Hij vertrekt per 1 juni.

"Cruijff stelt nu een gefaseerde uitvoering voor. Dat is een belangrijk gegeven," aldus Been. "Vertrouwen is en blijft het sleutelwoord waarmee we met elkaar verder gaan bij Ajax."

Cruijff bekleedde in het verleden meerdere functies bij Ajax. Hij begon als voetballer, was technisch adviseur en trainer. Hij botste in die hoedanigheden vaak met het bestuur van de club. Dat lijkt in de nieuwe situatie in elk geval onmogelijk, aangezien hij zelf bestuurslid wordt.
Categorie:
Tag(s):