zondag, 3. april 2011 - 11:27

KLPD heeft extra aandacht voor onnodig links rijden

Driebergen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat in de maand april extra aandacht besteden aan onnodig links rijden en andere gedragingen uit de ergernis top tien.

De Verkeerspolitie van het KLPD heeft onder motorrijders, onder het motto ‘motor in het vizier’, een enquête gehouden. In totaal reageerden ruim 6200 motorrijders. Een aantal van de ergernissen staat ook in de huidige ergernis top tien die het KLPD in 2010 samenstelde.

1. Onnodig links rijden
2. Richtingaanwijzer niet gebruiken
3. Onvoldoende afstand houden
4. Peuken en rommel weggooien
5. Kwaliteit wegdek/drempels
6. Onjuist afgestelde verlichting
7. Telefoon vasthouden bellen/sms’en
8. Laat stoppen in voorrangsituaties
9. Inhalende vrachtauto’s
10. Rijden met alcohol en drugs

De Verkeerspolitie zet voor deze campagne opvallende en onopvallende surveillancevoertuigen in die dagelijks toezicht houden op het snelwegennet in de Randstad en de hoofdtransportassen. Met de komst van bredere snelwegen en spitsstroken blijven weggebruikers vaak in het midden rijden, terwijl de rechts gelegen rijstroken daardoor ongebruikt blijven. Dit vermindert de capaciteit van de weg en wekt irritatie op bij weggebruikers die wel rechts rijden. Zij dienen meerdere rijstroken over te steken bij een inhaalmanoeuvre, omdat rechts inhalen in die situatie niet is toegestaan.

Zoveel mogelijk rechts houden is nog steeds de basisregel in Nederland en kan bij het niet opvolgen daarvan een bekeuring opleveren van 100 euro, daar bovenop komen nog de administratiekosten van 6 euro.
Provincie:
Tag(s):