maandag, 6. juni 2011 - 21:43 Update: 08-07-2014 0:58

Ruimtemissie van André Kuipers nog naamloos

Noordwijk

Ruimteorganisatie ESA is op zoek naar creatieve mensen die een passende missienaam weten te verzinnen voor de ruimtereis van ESA-astronaut André Kuipers.

Eind dit jaar gaat de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers opnieuw naar de ruimte. Dit keer voor een missie van bijna zes maanden. Dit wordt André's tweede missie naar het internationale ruimtestation ISS. In 2004 vloog hij al eens voor elf dagen naar de ruimte. Toen bracht hij een bemanning naar het ISS en nam hij een andere bemanning mee terug. De vorige keer dat André in het ISS was, had het station nog maar drie grote modules. Nu is het helemaal af en veel groter.

Dit keer blijft André langer, als vluchtingenieur voor de Expedities 30 en 31. Hij doet een uitgebreid programma met wetenschappelijke experimenten. En hij gaat educatieve activiteiten ondernemen met schoolkinderen in heel Europa. Daarnaast voert hij natuurlijk onderhoudswerkzaamheden uit aan het ISS.

Toen DELTA en nu?
Tijdens de vorige missie droeg André een patch met daarop de naam DELTA. Het logo was geïnspireerd op het werk van de schilder Piet Mondriaan. DELTA stond voor Dutch Expedition for Life Science, Technology and Atmospheric Research. Maar het verwees ook naar de Nederlandse Deltawerken die Zeeland beschermen tegen de Noordzee.

Nu is André’s missie een Europese missie. Hij gaat veel aandacht besteden aan het milieu, klimaat en biodiversiteit. Kuipers benadrukt tijdens zijn missie dat we goed voor de aarde en zijn bewoners moeten zorgen. Ook zal hij vertellen hoe ruimtevaart daarbij kan helpen.

Stuur je voorstel voor de missienaam naar kuipersmissionname@esa.int vóór 30 juni 2011, 18:00 uur Nederlandse tijd. Lees wel voordat je iets instuurt eerst de spelregels op ESA.nl Iedereen uit de ESA-lidstaten kan meedoen. De winnende naam wordt de officiële Europese naam voor André’s missie. De winnaar krijgt een ingelijst missielogo, gesigneerd door Europese astronauten.
Categorie:
Tag(s):