woensdag, 28. september 2011 - 8:37

Veel minder eerstehulpposten in ziekenhuizen

Zeist

In ziekenhuizen zal het aantal eerstehulpposten fors worden verminderd.

De eerste sluiting moet volgend jaar al een een feit zijn. Dat wil Zorgverzekeraar Nederland (ZN) omdat al die posten niet meer te betalen zijn. Dat schrijft Trouw woensdag.

Pieter Hasekamp, directeur van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt in de krant: "De meeste ziekenhuizen hebben zo'n voorziening. Maar is het van deze tijd dat Den Haag vijf of zes eerstehulpposten heeft en Amsterdam zeven?"

De verzekeraars gaan zorgvuldig en in overleg met de ziekenhuizen kijken naar spreiding, bereikbaarheid en kwaliteit. Hasekamp laat weten dat dit een complex proces is. Hij kan nog niet aangeven hoeveel posten er dicht moeten. Wel heeft ZN al honderd miljoen euro gereserveerd voor de sanering.

De vereniging van ziekenhuizen NVZ wijst erop dat sluiting van posten enorme gevolgen heeft voor patiënten. "Minister Schippers heeft aangegeven dat ze zorg dicht bij de burger wil", zegt directeur Margot van der Starre. "Dat maakt het sluiten van spoedeisende hulp heel moeilijk." Het saneringspotje van honderd miljoen is volgens haar niet meer dan een 'aardig eerste gebaar'. "Het is aan de magere kant."

Zorgverzekeraars spraken in juni al met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) af dat het ziekenhuissector op de schop gaat om de zorg betaalbaar te houden. De sluiting van spoedposten is daarvan een invulling.
Provincie:
Tag(s):