woensdag, 8. juni 2011 - 8:38

Zeer grote brand in varkensstal Merselo

In een varkensstal aan Op de Ries in Merselo is woensdagochtend brand uitgebroken.

De melding van de brand kwam rond 05.30 uur bij de brandweer binnen, zo laat een woordvoerder van de brandweer BlikOpNieuws weten.
Het gaat om een zeer grote brand.

Het totale complex bestaat uit drie stallen, in twee stallen woedde aan de achterzijde de brand. In de stal bevonden zich zo'n vier- à vijfduizend varkens.
De brandweer heeft ongeveer 150 dieren kunnen redden. De overige dieren hebben het door de enorme rookontwikkeling waarschijnlijk niet overleefd.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de brand in een luchtwasinstallatie is ontstaan. Dat is een apparaat dat de lucht in de stal ververst.

De brandweer heeft metingen verricht om te zien of er asbest is vrijgekomen. Alleen in de stal is asbest aangetroffen, aldus de brandweer. Dat betekent dat alle betrokken brandweerlieden na het blussen van deze brand ontsmet zullen worden. Buiten het pand is geen verhoogde concentratie gevaarlijke stoffen gemeten.

Update
Rond 10.45 uur is het sein brand meester gegeven, zo meldt L1. Op dat moment waren er nog twee kleine brandjes in de schuur.

Omdat de brand vooral in de isolatie van het dak woedde heeft de brandweer een deel van het dak opengemaakt, zodat het vuur makkelijker bestreden kan worden.
Provincie:
Tag(s):