maandag, 19. november 2012 - 21:49 Update: 26-07-2014 13:26

3 miljoen extra humanitaire hulp voor Gaza

Den Haag

Sinds het oplaaien van het conflict tussen Israël en Gaza een paar dagen geleden nemen de humanitaire noden in Gaza in rap tempo toe. Internationale hulp is hard nodig.

Nederland trekt hiervoor 3 miljoen euro extra uit. Dat maakte minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend.

‘Gezien de de facto isolatie van Gaza kan een intensivering van de strijd enorme humanitaire gevolgen hebben. Vooral aan medische hulp is veel behoefte’, aldus de minister.

De mogelijkheid van humanitaire hulp is dit weekend besproken in een telefoongesprek van Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken met zijn Palestijnse collega Al Malki.

De eerdere algemene bijdrage aan UNRWA wordt met 2 miljoen euro verhoogd tot 15 miljoen euro. Daarnaast wordt via het Rode Kruis 1 miljoen beschikbaar gesteld voor met name levensreddende medische behandeling van gewonden. Eerder dit jaar was via UNRWA en WFP al 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Gaza en de Westbank.

Nederland erkent Israëls recht op zelfverdediging. Samen met de internationale gemeenschap streeft Nederland naar de-escalatie en pleit voor het stoppen van het geweld door Hamas en vervolgens Israël. De hoop is gevestigd op een bemiddelingspoging van Egypte.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):