zaterdag, 1. september 2012 - 12:31 Update: 08-07-2014 0:47

'Afgedankt op arbeidsmarkt'

Woerden

Een grote groep 55-plussers voelt zich ongewenst en afgedankt op de arbeidsmarkt. Een grote meerderheid van deze ouderen is tegen inperking van verworven rechten op het gebied van werk en inkomen, zoals de WW en het ontslagrecht. Dit meldt de Anbo de belangenorganisatie voor senioren op haar site.

Debat op 2

Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.286 ouderen door het tv-programma Debat op 2 (KRO/NCRV), in samenwerking met ANBO en Unie KBO. Een speciale verkiezingsuitzending van Debat op 2 (live) gaat vanavond over de bezuinigingen op en hervormingen van de arbeidsmarkt, met onder anderen minister Henk Kamp (VVD) en Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt (SP).
Campagne

ANBO-directeur Liane den Haan: “Het is onaanvaardbaar dat werknemers steeds eerder ‘oud’ zijn. Oudere werknemers worden als duur of lastig gezien, terwijl ze het kapitaal van de organisatie zijn door hun kennis, ervaring en vakmanschap. Ook ANBO vindt dat er een campagne moet komen om het imago van oudere werknemers bij werkgevers te verbeteren. Tegelijkertijd moet er meer aandacht besteed worden aan de inzetbaarheid van werknemers. Met regelmatige bijscholing blijven oudere werknemers flexibeler en ze zijn aantrekkelijker voor werkgevers als ze onverhoopt hun baan kwijt raken. De opdracht aan de politieke partijen is om echte oplossingen te vinden om te zorgen dat werknemers langer aan het werk blijven.”

Ontslagrecht

“De aanpassing van het ontslagrecht zal tot nog meer problemen leiden. Oudere werknemers hebben nu al heel weinig kansen op de arbeidsmarkt, en het inkorten van de WW of het verlagen van de ontslagvergoeding zal daar niets aan veranderen. Vooral werkgevers moeten innovatiever zijn. Met een aanpassing van het takenpakket bijvoorbeeld, wordt de oudere werknemer aantrekkelijker. Daarnaast moet er gericht beleid ter voorkoming en bestrijding van jeugdwerkloosheid komen”, aldus Den Haan.

In het onderzoek is senioren ook gevraagd of zij met hun geld uitkomen. En wat werkgevers en overheid moeten doen om ouderen te helpen. De overgrote meerderheid maakt zich ook druk over de jeugdwerkloosheid. Ruim driekwart (78 procent) is tegen het plan van premier en VVD-lijsttrekker Rutte om iedere werkende 1.000 euro te geven.
Categorie:
Tag(s):