zaterdag, 20. oktober 2012 - 19:55 Update: 08-07-2014 0:45

Er wordt voor tientallen miljoenen aan medicijnen weggegooid

Uit een onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws blijkt dat apothekers steeds grotere hoeveelheden medicijnen weggooien, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dit schrijft RTL Nieuws zaterdag.

De cijfers over medicijnafval laten een alarmerende stijging zien. In de afgelopen paar jaar is de hoeveelheid medicijnen die apothekers weggooien met 30 procent gestegen. In 2009 werd nog een slordige 94 duizend kilo aan vaak nog bruikbare medicijnen weggegooid, in 2011 was dat al 156 duizend kilo. Dit blijkt uit de cijfers die RTL Nieuws opvroeg.

Verzekeraars en farmacie voelen zich niet verantwoordelijk voor de verspilling

De kosten van de verspilling worden op zo'n 100 miljoen euro geschat. Maar zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten willen niet echt investeren in oplossingen, omdat zij zich niet verantwoordelijk voelen voor de verspilling. En ook het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de oplossing niet bij de overheid vandaan moet komen, zo blijkt uit de reactie van het ministerie:
'Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft.'

Overheid moet afspraken maken om verspilling tegen te gaan

De PvdA heeft in een reactie laten weten dat de partij vindt dat minister Schippers wel zelf initiatief moet nemen. Schippers moet van de partij bindende afspraken maken met alle partijen, zodat de verspilling snel afgelopen is.
PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester: "Er moet meer gebeuren, recycling is onoverkomelijk, ook voor farmaceuten. Dus moet de minister met hen om tafel en bindende afspraken maken."
Categorie:
Tag(s):