maandag, 14. mei 2012 - 9:35 Update: 08-07-2014 0:52

Hogere omzet detailhandel in maart

In maart 2012 heeft de detailhandel 2,2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De prijzen waren 2,7 procent hoger, terwijl het volume kromp met 0,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Het koopdagenpatroon was in maart 2012 gunstig in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet en het volume wordt geschat op bijna 3 procent.

De omzet van non-foodwinkels was ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is volledig toe te schrijven aan prijsstijgingen. Winkels in consumentenelektronica en vooral bovenkledingwinkels noteerden de grootste omzettoename. De omzet van doe-het-zelfwinkels en winkels in woninginrichtingartikelen was net als in de voorgaande maanden lager.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van bijna 5 procent. Het volume was ruim 2 procent groter. Vooral supermarkten realiseerden in maart meer omzet.

Postorderbedrijven en internetwinkels zetten circa 2 procent meer om. Door hogere prijzen boekten tankstations een omzetgroei van bijna 1 procent.

In het eerste kwartaal 2012 kwam de omzet van de detailhandel ruim 1 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is volledig toe te rekenen aan een hogere omzet van de foodwinkels, in het bijzonder de supermarkten. Bij de non-foodwinkels was de omzetgroei in maart onvoldoende om een omzetdaling in het eerste kwartaal te voorkomen.
Categorie:
Tag(s):