woensdag, 21. november 2012 - 10:48 Update: 08-07-2014 0:44

Is er leven op Mars ontdekt?

Hoofdonderzoeker John Grotzinger heeft tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR gezegd dat de robot Curiosity op Mars 'een wereldschokkende ontdekking' 'voor de geschiedenisboeken' heeft gedaan. De robot is sinds augustus op Mars. Dit melden verschillende media woensdag.

Curiosity is druk bezig om bodemmonsters op Mars te verzamelen met het instrument SAM dat concentraties van de elementen zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof meet. Uit onderlinge verhoudingen van die stoffen valt af te leiden of er sprake is van organische verbindingen. Grotzinger: 'De gegevens die we binnenkrijgen, zien er interessant uit'.

Is er leven op Mars ontdekt? De wetenschappers houden hun lippen nog stijf op elkaar, simpelweg omdat NASA het eerst dubbel wil checken, om te voorkomen dat ze iets naar buiten brengen wat niet klopt. Eerder had Curiosity al methaan gevonden in een luchtmonster. Dat zou al een opzienbarende ontdekking zijn geweest, want dat gas wordt uitgestoten door levende organismen. Later bleek dat het methaan was meegenomen van de aarde.

Het is blijkbaar nog te vroeg om het 'schokkende nieuws' bekend te maken, maar blijkbaar niet te vroeg om de wereld al te melden dat er 'schokkend nieuws' aankomt. John Grotzinger kan nog niets zeggen over de ontdekking. Over enkele weken hoopt hij meer bekend te maken.
Categorie:
Tag(s):