donderdag, 29. november 2012 - 9:16 Update: 10-10-2018 15:20

Minister verbaasd over explosieven van huis-, tuin-, en keukenmiddelen

Schaarsbergen

'Ik ben verbaasd over de huis-, tuin-, en keukenmiddelen waarmee geimproviseerde explosieven worden gemaakt.'. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag nadat zij zelf een dergelijk projectiel ontdekte met een metaaldetector.

De minister bracht gisteren in Schaarsbergen haar eerste werkbezoek aan de Koninklijke Landmacht. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif trad op als haar gastheer.Even eerder bekeek de bewindsvrouw een gesloten en mogelijk geboobytrapte kist vanbinnen met een endoscoop. Een middel dat genisten als kijkinstrument in hun assortiment hebben.Om niet te verzanden in presentaties en static shows werd Hennis-Plasschaert betrokken bij verschillende aspecten van het militaire bestaan. Dit om de bewindsvrouw het werk van landmachtmilitairen te laten ervaren en tevens direct met hen te praten.

Nationale operaties

Nationale operaties geldt voor de minister als één van de speerpunten om onder de aandacht te brengen bij haar collega’s en de bevolking. Die operaties kregen daarom eveneens volop de aandacht.Aan de landmachters die de minister lieten zien wat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, Raventeams (onbemand verkenningsvliegtuigje) en verkenners kunnen betekenen, lag het in elk geval niet. Zij demonstreerden duidelijk en overtuigend wat hun specifieke capaciteiten zijn.

De minister concludeerde dan ook dat de landmacht bestaat uit professionals met expertise op hun vakgebied. Daarmee is de opzet van de dag volledig geslaagd, want generaal De Kruif wilde vooral de kracht van zijn mensen laten zien.De minister stak eveneens niet onder stoelen of banken dat zij het een informatieve en leuke dag vond. “Fantastisch! Ik heb genoten.”

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: