zaterdag, 8. december 2012 - 21:40 Update: 08-07-2014 0:44

Steeds meer kinderen slikken zware antipsychotica

Uit eigen onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat steeds meer kinderen zware antipsychotica slikken.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is dit een zorgwekkende ontwikkeling, vooral omdat vaak weinig bekend is over de bijwerkingen van de vaak zware medicatie.

In 2007 slikten nog 13.000 kinderen antipsychotica, in 2012 zijn dat er ruim 16.000. Ook neemt het gebruik per kind toe.

Middelen tegen psychiatrische problemen zijn vaak wel getest op volwassenen, maar het is daardoor nog niet goed duidelijk wat deze medicijnen doen met hersenen die nog in de groei zijn zoals bij kinderen het geval is. Volgens farmaco-epidemioloog Rob Heerdink is er wel degelijk sprake van schadelijke effecten bij kinderen. Heerdink tegen RTL Nieuws: "Kinderen worden er dik van en kunnen daardoor diabetes ontwikkelen. Ook verstoort het de groei. En we weten nog niet of het ook schadelijk is voor de hersenen, terwijl dat wel te verwachten is."

RTL Nieuws baseert zich op gegevens die het heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die cijfers van praktisch alle apothekers krijgt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich zorgen en zegt in een reactie over het toenemende gebruik van antipsychotica bij kinderen: ”Hoewel op basis van deze gegevens niet duidelijk wordt wat de reden van de stijging is, vindt het CBG de snelle toename van het gebruik van deze middelen bij jongeren wel zorgelijk.”
Categorie:
Tag(s):