maandag, 26. november 2012 - 13:11 Update: 08-07-2014 0:44

Van roken word je dom

Britse onderzoekers van King's College in Londen hebben ontdekt dat roken niet alleen slecht is voor je longen en je bloeddruk, maar dat het ook je hersenen aantast. Dit meldt de BBC maandag op haar site.

Van alcohol was het al bekend dat het je hersenen aantast en je geheugen vermindert. Dit geldt nu ook voor roken.

Verband hartaanval en de staat van de hersenen

Onderzoekers wilden weten of er een verband bestaat tussen een hartaanval en de staat van de hersenen. Dat bleek zo te zijn, maar hierbij ontdekten ze ook dat roken de hersenen aantast. De onderzoekers lieten proefpersonen boven de 50 jaar allemaal cognitieve testjes doen. Zo moesten ze bijvoorbeeld in één minuut zoveel mogelijk nieuwe woorden leren. Deze test werd vier jaar later weer herhaald en vier jaar daarna nog een keer. En wat bleek? Dat er inderdaad een link bestaat tussen de kans op een hartaanval of beroerte en de staat van de hersenen.

De proefpersonen met een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte maakten de testjes steeds slechter. Daarnaast werd ook ontdekt dat de proefpersonen die rookten, steeds minder op de test scoorden. Roken beïnvloedt het geheugen en het leer- en redeneervermogen. Eerder werd al aangetoond dat roken zowel lichamelijke als mentale schade kan veroorzaken en zelfs kan zorgen voor dementie. "Verminderde hersenfunctie kan later in ons leven leiden tot dementie. Uitzoeken wat voor factoren daar invloed op hebben kan cruciaal zijn om de ziekte te voorkomen", aldus Simon Ridley van Alzheimer's Research UK.
Categorie:
Tag(s):