vrijdag, 12. april 2013 - 16:54 Update: 03-07-2014 0:59

Brug wordt duurste oprit van Nederland voor parkeergarage

Foto van Irenebrug N201 weg | fbf
Foto: VID
Uithoorn

Eind van dit jaar is de omlegging van de N201, de drukste provinciale weg van Nederland, een feit. Het verkeer zal vanaf dan om de dorpen Aalsmeer, Uithoorn en de Amstelhoek worden heengeleid.

Voor veel dorpsbewoners betekent dat meer rust wanneer het verkeersaanbod de dorpen links laat liggen. Als de weg in zijn geheel open is, zal de oude N201 alleen nog een verbindingsweg blijven met als eindpunt de Amstel.

Niet elk dorp is daarover te spreken. Zo dreigt de Amstelhoek in de gemeente De Ronde Venen afgesneden te worden van het door de Amstel gescheiden grotere Noord-Hollandse Uithoorn.

In opdracht van de gemeenten Uithoorn en De Ronde Venen is eerder onderzoek gedaan naar de oeververbinding tussen Uithoorn en Amstelhoek. In totaal zijn vijf varianten onderzocht op verschillende effecten, onder meer verkeerintensiteiten, reistijd en kosten. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de gemeenteraad van Uithoorn in februari 2010 besloten te kiezen voor de zogeheten garagevariant en deze op te nemen in het Masterplan Dorpscentrum. Met de garagevariant kunnen na omlegging van de N201 de huidige N201 en de Prinses Irenebrug alleen gebruikt worden voor het bereiken van de nieuw te bouwen parkeergarage onder het centrum van Uithoorn. Op dat moment is er dus geen doorgaand verkeer via de oude N201 meer mogelijk.

Dat betekent dat inwoners van de Amstelhoek, die hun sociale leven in Uithoorn hebben liggen, kilometers om moeten gaan omrijden om hun kinderen naar school te brengen of bijvoorbeeld boodschappen te doen.

De gemeente De Ronde Venen voelt niks voor het plan van Uithoorn om de brug uit te laten komen in een parkeergarage. De brug wordt zo de duurste oprit naar een parkeergarage. De PvdA Noord-Holland is voorstander van behoud van de Irenebrug in Uithoorn. Dat staat in de onlangs verzonden nieuwsbrief. De PvdA vreest dat de verdwijning van de provinciale Irenebrug, zonder het aanbieden van een redelijk alternatief, het buurtschap Amstelhoek sociaal isoleert van de Uithoornse gemeenschap. Ook steeds meer bewoners, van zowel Uithoorn als de Amstelhoek tekenen protest aan bij de gemeente Uithoorn.