maandag, 11. februari 2013 - 10:35 Update: 08-07-2014 0:43

EU besteedt 83 miljoen euro aan project voor nieuwe antibiotica

Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica doen de farmaceutische industrie en de Europese Unie een investering van 187 miljoen euro.

Vijf miljoen euro daarvan gaat naar het UMC Utrecht dat een netwerk van Europese ziekenhuizen gaat opzetten, die de nieuwe middelen snel en goed kunnen testen. Dit meldt de NOS maandag.

Het project staat onder leiding van professor Mark Bonten en is onderdeel van een groot Europees programma bedoeld om de antibioticaresistentie te bestrijden. Van de kosten, 187 miljoen euro, is 104 miljoen voor de industrie en de rest (83 miljoen euro) wordt door de Europese Unie betaald.

Het UMC Utrecht gaat ziekenhuizen bij elkaar brengen die in staat zijn snel en efficiënt trials op te zetten om nieuwe antibiotica te testen. Trials zijn onderzoeken waarbij geneesmiddelen op mensen getest worden. Zo'n trial moet de tijd tussen de ontwikkeling van een antibioticum in het lab en de beschikbaarheid voor patiënten flink bekorten. Daarnaast moet de trial voorkomen dat nieuwe middelen niet worden toegelaten op de markt omdat de klinische trials waarin ze getest zijn niet voldoen aan de kwaliteitseisen die de geneesmiddelenautoriteiten stellen.

Er is veel behoefte aan nieuwe antibiotica, maar de farmaceutische industrie besteedt niet veel tijd en geld aan de ontwikkeling van antibiotica, omdat die de bedrijven niet veel opleveren. Er valt met een geneesmiddel voor een chronische ziekte veel meer geld te verdienen omdat patiënten die vaak tientallen jaren slikken.
Categorie:
Tag(s):