dinsdag, 2. juli 2013 - 8:37 Update: 03-07-2014 0:55

kinderarbeid in Nederland doet schoolprestaties dalen

Foto van kluisjes op school | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Bijverdienen is niet goed voor de ontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Ouders zouden kritischer moeten zijn als hun kinderen (12-15) een bijbaantje willen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

Emeritus hoogleraar Kristoffel Lieten heeft samen met oud-student antropologie en kinderrechten Sarah de Vos onderzoek gedaan naar kinderarbeid in Nederland en stelt in de krant dat ouders 'te laconiek' omgaan met de bijbaantjes van hun kinderen.

In Nederland werken zo'n 300.000 kinderen om luxe goederen te kunnen betalen zoals smartphones. De onderzoekers in de krant:..'de behoefte aan geld is zo groot dat veel meer gewerkt wordt dan wettelijk is toegestaan. Zoveel dat schoolprestaties eronder lijden en sportclubjes worden afgezegd.' Wetenschapper Lieten zegt dat er zelfs sprake is van kinderarbeid in Nederland. Lieten in de krant: '13- en 14-jarigen mogen per week maar 12 uur werken. Acht procent in die leeftijd werkt meer. Drie procent zelfs meer dan 20 uur per week. En dat is dus kinderarbeid. Kinderen van 12 mogen überhaupt niet werken, terwijl 10.000 pubers van die leeftijd een baantje hebben. Babysitten klinkt misschien onschuldig, maar dat is vaak tot laat op de avond. En het is een baan met veel verantwoordelijkheid.'