donderdag, 14. februari 2013 - 21:02 Update: 08-07-2014 0:30

Laptop wint het ruim van desktop

Mensen die een nieuwe computer willen kopen, kunnen voor het milieu beter een laptop dan een desktop kopen.

Dat blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Een laptop verbruikt zeventig procent minder energie dan een desktop. De energiekosten zijn gemiddeld 30 euro per jaar lager.

Het is milieuvriendelijker om zo lang mogelijk te doen met een laptop of desktop. Bij de aankoop van een nieuwe computer is het daarom handig om te letten op mogelijkheden om de levensduur van de computer te verlengen. Zoals de mogelijkheid om er een grotere harde schijf of meer geheugen in te plaatsen.

Computers zijn in de loop der jaren zuiniger geworden. Toch levert het geen milieuwinst op om een oudere laptop of desktop eerder te vervangen door een nieuwe. Het verschil in het gebruik van energie is namelijk niet groot genoeg om de energie die de productie van laptops en desktops kost te compenseren.

Een tablet gaat zeer zuinig om met energie. Mensen die een tablet in huis hebben, besparen energie door de tablet te gebruiken in plaats van laptop of desktop. Mensen die de helft van de keren dat zij een computer nodig hebben een tablet gebruiken in plaats van een desktop, sparen al snel 25 euro aan stroomkosten per jaar.

In nieuwe laptops en tablets zit meestal een Li-ion accu. Om lang te doen met deze accu is het goed om hem nooit volledig te ontladen. Als de accu minder diep ontladen wordt, gaat deze langer mee. Bij het oude type accu's was het juist beter om hem helemaal te ontladen.
Categorie:
Tag(s):