zaterdag, 16. februari 2013 - 10:24 Update: 08-07-2014 0:43

'Veel meer mensen hebben diabetes type I dan eerder werd gedacht'

Immunoloog Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC vermoedt dat veel meer mensen diabetes type I hebben dan eerder werd gedacht. Dit melden verschillende media zaterdag.

Maarten de Groot is voorzitter van de Nederlandse tak van het JDRF. Dat is een organisatie die internationaal onderzoek doet naar diabetes type I. De Groot denkt dat het om tienduizenden meer gaat dan het RIVM aanneemt. Het RIVM gaat nog uit van 100.000 mensen met de ziekte (type I), terwijl het vermoedelijk om 160.000 mensen gaat.

Het verschil tussen diabetes type I en diabetes type 2 is dat type 2 vaak veroorzaakt wordt door de levensstijl. Bij diabetes type I gaat het om een fout in het immuunsysteem. Dat valt de insuline producerende cellen aan, waardoor een patiënt afhankelijk wordt van insuline en binnen enkele dagen zou overlijden als hij niet behandeld wordt. Ook is er, bij een verkeerde behandeling, kans op ernstige complicaties zoals blindheid en nierfalen.

Roep zegt in de media:'Ik loop regelmatig een slank of mager iemand tegen het lijf die van de dokter te horen heeft gekregen dat hij lijdt aan diabetes type 2. Dat roept vragen over de diagnose op. Er bestaat een aantal misverstanden over de twee types diabetes. Vandaar dat doktoren mensen soms diagnosticeren met het verkeerde type.'
Diabetes type I komt steeds vaker voor onder kinderen onder de 5 jaar. Mede daardoor, en op basis van oude vooroordelen, nemen artsen ten onrechte aan dat ouderen zelden type 1 krijgen en stellen op basis van die aanname een verkeerde diagnose.

De Groot zegt in de media: 'Als zaken als complicaties, maar ook werkuitval, maatschappelijke kosten en dergelijke worden meegerekend, komen de totale kosten van alleen al type 1-diabetes voor de maatschappij zelfs uit op 4 tot 5 miljard.' Zowel Roep als De Groot stellen dat de kosten omlaag zouden kunnen,als er meer wordt geïnvesteerd in onderzoek.
Categorie:
Tag(s):