vrijdag, 12. december 2014 - 11:50 Update: 12-12-2014 14:17

Erectieproblemen vaak gevolg van vitamine D tekort

Amsterddam

Mannen met een erectiestoornis hebben vaak een tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De zogenaamde zonvitamine stond er al om bekend een preventieve werking te hebben tegen vaatproblemen in het algemeen. Nieuw Europees onderzoek laat nu zien dat een significant percentage van de heren met erectieproblemen een tekort heeft aan deze lichaamseigen vitamine.

Vaataandoeningen voorkomen

In de wetenschappelijke studie zijn de patiënten met erectiestoornissen ingedeeld in verschillende groepen, waarbij de oorzaak van het niet, minder frequent of minder lang hebben van een erectie verschilt. "De groep waarbij vaataandoeningen als oorzaak werd aangewezen had het grootste tekort aan vitamine D. Een logische effect, wanneer we naar de bestaande wetenschappelijke onderzoeken kijken als het gaat om vaataandoeningen en vitamine D", legt Ad Brand van het Sunlight Research Forum uit. Maar ook de andere patiënten zonder vaataandoeningen of met een psychische oorzaak gekoppeld aan de erectiestoornis, hadden een vitamine D-tekort.


Meer vitamine D, meer testosteron

De resultaten van de studie die professor Barassi in Milaan deed, staan eveneens in lijn met eerdere onderzoeken naar vitamine D (de vitamine die ons lichaam zelf aanmaakt na blootstelling aan UV-licht) in relatie tot libido en testosteron. Ad Brand: "Voldoende vitamine D bleek al eerder positieve uitwerkingen te hebben op de testosteronwaarden (medische universiteit Graz, 2012). Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het is bij de man hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de geslachtorganen, de vorming en het behoud van de karakteristieke mannelijke geslachtskenmerken, de zaadproductie en de sturing van de mannelijke lust".


Minder zonlicht door moderne leefstijl

In de periode van september tot mei zijn er in Nederland te weinig zonuren en heeft de zon te weinig kracht om voldoende vitamine D aan te maken. "Het overgrote deel van de Westerse bevolking heeft dan ook een tekort aan deze belangrijke vitamine. Ook in de zomerperiode, wanneer er in theorie voldoende zonlicht is, kampen velen met een tekort vanwege onze moderne leefstijl die zich vooral binnenshuis en kantoor afspeelt", aldus Ad Brand. Suppletie en/of het gebruik van een door de EU als veilig geclassificeerde zonnebank bieden een alternatief om toch voldoende vitamine D te krijgen of aan te maken.