vrijdag, 11. juli 2014 - 17:02

Grootste schip ter wereld wordt afgebouwd in Rotterdam

schip, boot, Pieter Schelte
Foto: Port of Rotterdam
Rotterdam

‘Pieter Schelte’, het grootste schip ter wereld, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd. Eigenaar en ontwerper Allseas en Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Het is de bedoeling dat ‘Pieter Schelte’ eind 2014 in Rotterdam arriveert.

‘Pieter Schelte’ is 382 meter lang en 124 meter breed. De lengte in combinatie met de enorme breedte maakt het schip uniek. Pieter Schelte is bestemd voor het installeren of weghalen van bovenbouw- en onderbouw-constructies van grote offshore olie- en gasplatforms in één stuk. Het schip heeft een dubbele boeg, zodat het platforms kan omvatten. Tevens wordt het schip uitgerust voor het leggen van grote pijpleidingen en is het ook in die hoedanigheid het grootste ter wereld. Het schip kan bovenbouwconstructies van offshore-platforms tot 48.000 ton en onderbouwconstructies tot 25.000 ton heffen.

Alexiahaven
‘Pieter Schelte’ wordt afgemonteerd in de Alexiahaven. In het binnenmeer van Maasvlakte 2 is momenteel de benodigde ruimte aanwezig. Speciaal voor het schip wordt daar een put gebaggerd. In de Rotterdamse haven zullen de 65 meter lange balken van het hefsysteem worden geïnstalleerd. De hijsbalken worden in Italië gebouwd en komen per schip naar Nederland.

“De bouw van de ‘Pieter Schelte’ betekent een geweldige stimulans voor de maritieme industrie. We zijn er trots op dat Allseas verantwoordelijk is voor deze innovatie en blij dat de Rotterdamse haven er een bijdrage aan kan leveren. Het past in het streven van het Havenbedrijf om de haven verder te ontwikkelen als centrum van de mondiale maritieme industrie”, aldus Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf. 

Allseas
Allseas is wereldleider in de installatie van offshore pijpleidingen. Het bedrijf telt wereldwijd ruim 2.500 werknemers en heeft inmiddels 18.000 kilometers aan olie- gaspijpleidingen gelegd.

Provincie: