maandag, 15. december 2014 - 17:08 Update: 15-12-2014 19:55

Nieuwe overkapte busstation achter Amsterdam CS geopend

Nieuwe overkapte busstation achter Amsterdam CS geopend
Foto: Gem. Amsterdam / Joost Guntenaar
Amsterdam

Maandagmiddag heeft wethouder Pieter Litjens van Verkeer in Amsterdam de officiële opening van het nieuwe compleet overkapte busstation achter Amsterdam CS verricht.

De bouw van de overkapping, die 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog is begon al in 2011. Op de overkapping aan de IJ-zijde van station Amsterdam CS zijn de negen letters van het woord ‘AMSTERDAM’ zichtbaar. 

De overkapping

De overkapping met 4500 kleurige glasplaten is een markant herkenningspunt voor Amsterdam CS geworden. Het stalen skelet heeft 29 spanten, waarvoor 1500 ton staal is gebruikt. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architecten.

De laatste glasplaat is in mei geplaatst. Het spectaculaire bouwwerk van glas en staal zorgt er voor dat busreizigers droog en beschut op de bus kunnen wachten. Het busstation heeft 22 halteplekken, omroepinstallaties en informatieborden.

De bussen van GVB en Connexxion vertrekken vanaf vandaag vanaf het nieuwe busstation aan de IJ-zijde van Amsterdam CS. Bussen van EBS maakten al langer gebruik van het busstation.

Provincie:
Tag(s):