donderdag, 20. november 2014 - 12:18 Update: 20-11-2014 21:28

Noodstroom Laurentius Ziekenhuis werkte niet door verborgen defect accu

Roermond

Een accu met een verborgen defect is er de oorzaak van dat de noodstroomvoorziening in het Laurentius Ziekenhuis op 21 oktober jongstleden niet aansloeg. Dit concludeert de onafhankelijke innovatie-organisatie TNO.

De resultaten van het onderzoek ‘Oorzaak stroomuitval’ zijn donderdag 20 november gepresenteerd. Het is uitgevoerd in opdracht van de leiding van het Laurentius ziekenhuis. TNO diende de oorzaak te achterhalen van de storing in de noodstroomvoorziening.

TNO waarschuwt dat andere ziekenhuizen waar de noodstroominstallatie wordt aangestuurd via een elektronische besturingsunit die door accu’s wordt gevoed, wellicht hetzelfde kan overkomen. Eerder maakte TNO al bekend dat het onderhoud van de noodstroom, testprocedures en deskundigheid van het personeel op orde waren.

Accu was wel op spanning

Uit het onderzoek van TNO blijkt verder dat de accu met het verborgen defect goed op spanning was, maar geen vermogen kon leveren. Ook viel de accu nog ruim binnen de ‘expiration date’ van de fabrikant. TNO adviseert daarom de elektronische sturing inclusief voeding in de toekomst ‘redundant’ uit te voeren, dus dubbel uitgevoerd. Periodiek vervangen van de accu’s alleen lijkt ontoereikend. Laurentius controleert nu frequenter (maandelijks) en samen met TNO wordt een risico-analyse uitgevoerd waarbij gezamenlijk gezocht wordt naar de beste oplossing.

Provincie:
Blik op 112: