donderdag, 29. mei 2014 - 18:34 Update: 03-07-2014 0:35

OM onderzoekt miljoenen-fraude oud-topbestuurder Slotervaart-ziekenhuis

OM onderzoekt miljoenen-fraude oud-topbestuurder Slotervaart-ziekenhuis
Amsterdam

Oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak wordt, samen met nog twee verdachten, door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van fraude. Dit heeft het OM donderdag tegenover de NOS bevestigd.

Erbudak zou volgens het OM een miljoen euro aan zorggeld aan het ziekenhuis hebben onttrokken. Erbudak heeft in een reactie aan de NOS laten weten dat zij ‘niets onrechtmatigs’ heeft gedaan.

Het onderzoek richt zich volgens de NOS op de mislukte aankoop van een stuk grond ter waarde van 10 miljoen euro in Turkije. Erbudak zou daarvoor een miljoen euro uit de kas van het Slotervaartziekenhuis hebben gebruikt voor een bankgarantie.

De miljoen euro werd door het Slotervaartziekenhuis overgemaakt ter betaling van, volgens het rapport van de ondernemingskamer, valse facturen. Erbudak slaagde er vervolgens niet in de rest van de financiering van tien miljoen euro voor de aankoop van de grond in Turkije rond te krijgen. Vervolgens was het ziekenhuis wel 1 miljoen euro kwijt.

In totaal loopt het bedrag dat Erbudak het ziekenhuis op frauduleuze wijze zou hebben ontfutseld op tot zo'n 1,4 miljoen euro. Uit de stukken in bezit van de NOS blijkt dat de erfgenaam van oud-eigenaar Schram hiervan aangifte heeft gedaan bij de politie.

Het strafrechtelijke onderzoek liep op dat moment al geruime tijd.