maandag, 28. april 2014 - 18:08 Update: 03-07-2014 0:37

Onderzoek gestart naar vuurwerk-incident rond PEC Zwolle - Ajax

Foto van voetbal supporters vuurwerk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De openbaar aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de ongeregeldheden met vuurwerk tijdens de KNVB bekerfinale PEC Zwolle - Ajax van zondag 20 april. Dit meldt de KNVB maandag.

Tijdens het onderzoek vraagt de aanklager Ajax om een verklaring, omdat het vuurwerk uit het vak met hun aanhang op het veld werd gegooid en vraagt de KNVB om een verklaring, omdat de voetbalbond de wedstrijd organiseerde.

De aanklager zal onderzoeken of Ajax en de KNVB zich voor, tijdens en na de wedstrijd voldoende hebben ingespannen voor een goede en veilige wedstrijdorganisatie.

Aanklager betaald voetbal
In Nederland zijn er vijf aanklagers betaald voetbal. Zij zijn allen (oud-)officier van justitie. De aanklagers zijn tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal door de clubs benoemd en zien toe op de naleving van regels en richtlijnen die de clubs met elkaar hebben afgesproken. De aanklagers zijn onafhankelijk in hun beslissingen ten aanzien van het tuchtbeleid.

Ajax en de KNVB hebben tot en met 14 mei de tijd om te reageren. Op basis van het vooronderzoek volgt er een schikkingsvoorstel of een sepot.