zaterdag, 8. februari 2014 - 14:16 Update: 03-07-2014 0:42

Roze pelikaan strijkt neer in Bredase woonwijk

Foto van 2 vliegende roze pelikanen | Ted Sluijter/Natuurmonumenten
Foto: Ted Sluijter/Natuurmonumenten
Neeltje Jans

Zaterdag is in een woonwijk in Breda een roze pelikaan gezien.

Afgelopen donderdag werden ook al roze pelikanen gespot. Boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten zag twee roze pelikanen boven het werkeiland de Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde. Dit meldde Natuurmonumenten. Sluijter heeft toen ook een foto van het tweetal gemaakt terwijl ze overvlogen al zijn ze daar helaas van veraf te zien. 


Meerdere waarnemingen
Twee dagen geleden zijn er ook al roze pelikanen in Gent gezien. Afgelopen vrijdag bevestigden Nederlandse vogelaars de waarneming ook, toen vloog er één bij Wemeldinge.

De meningen zijn verdeeld of het om een wild exemplaar gaat. ,,De vogel is niet geringd en heeft een prachtig verenkleed, maar het is moeilijk te zien of hij wild van oorsprong is of ontsnapt is uit een dierentuin in bijvoorbeeld België. Daar moet een onafhankelijke commissie van waarnemers maar een uitspraak over doen. Als je een roze pelikaan ziet overvliegen, zo majestueus, wild of niet, hij maakt enorme indruk”, aldus Sluijter.

Ontsnapt uit dierentuin
De spanwijdte van een pelikaan is maar liefst drie meter. Roze pelikanen komen oorspronkelijk voor aan de Zwarte Zee kust in Bulgarije en Roemenië. Verschillende vogelaars steken hun licht op bij dierentuinen in België om uit te zoeken of pelikanen ontsnapt zijn.

Zaterdag een gespot in Breda
Vandaag werd er ook een roze pelikaan gespot in een woonwijk in Breda. De pelikaan was niet geringd en het dier leek in goede conditie.